ck_democratievanhetzandWeinig Amsterdammers willen in Almere wonen. Toch zit heel Almere vol met Amsterdammers. En aan de rand daarvan groeit in Almere Poort het door voormalig wethouder Adri Duivesteijn geïnitieerde Homeruskwartier: een nieuwe wijk die per kavel wordt verkocht en bebouwd met huizen volgens het strikt particuliere inzicht van de toekomstige bewoner. Trapgevels staan er ingeklemd tussen moderne gevels, rieten daken raken de moderne daken van de buren. Precies zoals driehonderd jaar geleden de Amsterdamse grachtengordel ontstond. Eenheid gedefinieerd door de variatie.

Hoe bouwen mensen als ze zich nauwelijks iets hoeven aan te trekken van gemeentelijke regels? Als ze zelf mogen bepalen waarin ze wonen? Corine Koole en Ralph Kämena gingen op onderzoek uit. Door interviews met de bewoners en intense fotografie, waarvoor de fotograaf soms dagen bij de bewoners verbleef, wordt een poging gedaan de oude ziel van de jonge stad bloot te leggen. Wie zijn de mannen en vrouwen die kiezen voor autonomie in de polder? En wat levert het wilde wonen hun op?

Zaterdag 1 maart verscheen een groot artikel van Ralph Kämena en Corine Koole in Volkskrant magazine, dat is hier in te zien.

Zaterdag 8 maart: presentatie in Kavelwinkel Almere.

Corine Koole is schrijfster en journaliste. Haar stukken verschijnen onder meer in Het Parool, de Volkskrant, De Morgen en Linda. Zij publiceerde eerder onder meer de boeken Hoe mannen liefhebben en Kiezen bij kanker.
Ralph Kämena is fotograaf. Hij publiceerde eerder onder meer de fotoboeken Haunted by Detail en Den Haag, een zee van groen.