Masterclasses

Masterclass Persoonlijk Interview

Corine Koole geeft ook diverse interview-masterclasses, variërend van een aantal uur tot een hele dag.

De masterclass Persoonlijk Interview is een eendaagse cursus bedoeld voor iedereen die wil weten hoe je tijdens een interview voor een krant of tijdschrift kan doordringen tot de kern.

Aan de hand van talloze geschreven interviews en fragmenten uit televisie-interviews van o.a. Ischa Meijer, Eva Jinek, Theo van Gogh, Louis Theroux, David Remnick, legt Corine Koole uit hoe je je interview skills kan verbeteren.

Uiteraard geeft ze ook veel voorbeelden uit haar eigen 25-jarige praktijk en legt ze uit wat ze belangrijk vindt. De masterclass is levendig en interactief en de cursisten hebben zelf een grote inbreng.

Net een gesprek

Van de cursist wordt een actieve participatie verwacht. Corine hecht zeer aan een voortdurende samenspraak en roept de deelnemers op kritisch naar haar luisteren en waar nodig te onderbreken. Een interview heeft alle kenmerken van een gesprek, een cursus over interviewen vaak ook. Juist die gezamenlijkheid maakt iedere cursus uniek en leerzaam, niet alleen voor de cursist, maar ook voor Corine zelf.

Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen:

  • Welke eigenschappen of welke houding zijn het allerbelangrijkst voor een goede interviewer?
  • Wat kan je als interviewer doen om degene tegenover je te verleiden tot het doen van uitspraken die regelrecht uit zijn ziel lijken te komen? Die niet uitgekauwd zijn, maar authentiek, ontroerend misschien en de lezer op de punt van zijn stoel doen laten zitten.
  • Wat doet er toe tijdens het interviewen en tijdens het uitwerken, wat is belangrijk en wat niet?

De interviewpraktijk

Naast de theorie komen ook de praktische problemen en vragen van cursisten uit hun dagelijkse interviewpraktijk aan bod. Bijvoorbeeld: Waar gaat het wel eens mis? Heb je misschien wel eens gedacht, dit wordt goed, maar toen je thuiskwam en je de band afluisterde viel het tegen, waar lag dat aan, wanneer is volgens jullie een interview geslaagd? Wat doe je met een onwillige
geïnterviewde, etc.

Voor reflectie is in de dagelijkse kranten- en tijdschriftenpraktijk vaak weinig tijd. Dat maken we in deze cursus ruimschoots goed onder andere door de tijd te nemen om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Des te beter ben je voorbereid op je volgende interview.

Aan de slag

We besluiten de dag door de cursisten elkaar in groepjes van twee te laten interviewen. Tijd voor wat actie, en zo kan het geleerde in praktijk worden gebracht. De overige cursisten vormen ‘het waakzame publiek’. Ieder interview wordt na afloop liefdevol en toch kritisch besproken en soms grijpt ze in.

Ook leren hoe je een ster wordt in persoonlijk interviewen? Meld je aan via onderstaand inschrijfformulier. De kosten voor de masterclass zijn € 180 voor een hele dag, inclusief lunch.