Verlaten vrouwen

verlatenvrouwenEen op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Maar dat is statistiek. Verlaten vrouwen vertelt de verhalen die aan de cijfers voorafgaan: het moment van het daadwerkelijke vertrek, de donderslag bij heldere hemel, de grond die onder de voeten wegzakt.

Veel mannen die hun vrouwen verlaten blijken een verbijsterende achteloosheid aan de dag te leggen. Ze knijpen er stilletjes tussenuit of vertellen hun vrouw op een dinsdagavond tijdens het koken dat ze met ingang van morgen ergens anders gaan wonen. Ze trekken in bij de overbuurvrouw en laten de zorg voor hun terminaal zieke kind over aan hun vrouw. Anderen dreigen hun kinderen niet langer te willen zien als de nieuwe vriendin niet wordt geaccepteerd of laten hun vrouw midden in haar bevalling zitten.

Elegant dumpen, bestaat het? Niet in deze waargebeurde verhalen van doorsnee Nederlandse vrouwen die ooit allemaal dolgelukkig in de liefde begonnen en dachten dat die eeuwig zou duren. Niettemin is er licht aan het einde van de tunnel. Want mannen zijn sukkels en vrouwen zijn sterk.

2 antwoorden op “Verlaten vrouwen”

 1. Ik heb het boek kiezen bij kanker bijna in 1 adem uitgelezen. geweldig. Mijn man is juni 2012 aan kanker overleden. mei 2009 werd darmkanker geconstateerd, eind 2009 operatie met 2 stoma’s. Hij had ook last van zijn longen en luchtwegen. Hij was erg ziek. Onze huisarts zei in het begin na de constatering van zijn ziekte. “Wat jij hebt is geen kruid voor gewassen, pas op dat je niet in de handen van goedwillende artsen vervalt want het helpt je niet. Je hoeft geen pijn te lijden, een dier laten we niet stikken, een mens zeker niet. Je hoeft niet bang te zijn”. Ook ik had gezegd van mij hoef je geen chemo te nemen, we verliezen toch.
  Mijn man durfde zelf geen beslissing te nemen, hij kreeg 1 keer chemo voor zijn luchtwegen en kreeg hartklachten. Later heeft hij weer chemo gehad en werd steeds zieker en zieker, het was een lijdensweg.
  Na zijn overlijden heb ik gezegd tegen mijn dochters, mocht ik kanker krijgen geen chemo, maar misschien weet je het dan toch niet zo goed.
  Het boek vind ik geweldig die zou iedere arts, maar ook de patient moeten lezen. Het belangrijkste is dat je weet dat er iets is te kiezen.
  Vriendelijke groet,

  Ina Kruizinga

Reacties zijn gesloten.