Late liefde

Intimiteit lijkt het domein voor jongeren, maar wordt alleen maar belangrijker naarmate je ouder wordt, zoveel blijkt uit Late liefdevan Corine Koole, hét boek voor iedereen die weet dat leeftijd maar een getal is.

Wie heeft er ooit bedacht dat je rond je 55ste langzaam richting pensioen en stilstand schuift? Tijden veranderen. Gesteund door een langere levensverwachting en een grotere economische onafhankelijkheid dan vroeger zoeken vijfenvijftigplussers naar nieuwe vormen om het derde deel van hun leven in te richten, op het gebied van familie, de liefde en seks.

Het aantal echtscheidingen onder ouderen is bijvoorbeeld nog nooit zo groot geweest. Grote liefdes, intimiteit, worden opnieuw en soms nog heftiger beleefd dan in hun jeugd. Welke inzichten nemen ze daarbij mee uit hun levenservaring van daarvoor? Hebben vijftigers, zestigers en zeventigers ‘wijzer’ lief, of ligt ook bij hen de jaloezie als grote liefdesverwoester nog altijd op de loer?

In Late liefde laat Corine Koole zien dat liefde in het leven van ouderen een steeds openlijker rol speelt. En dat seks alleen maar mooier wordt wanneer je er de tijd voor neemt. Vijfenvijftigplussers vullen – soms voor het eerst – de liefde zelf in, en niet altijd op een manier die van hen verwacht wordt. En dat leidt tot verrassende keuzen.

Verstoord verlangen

De essentie van liefde is intimiteit, en die staat nu onder druk. Een herkenbaar beeld van de paradoxale nieuwe realiteit van liefde tijdens social distancing.

Verstoord verlangen gaat over liefde, intimiteit en de paradox van het afstand houden. Hoe hebben we lief als we elkaar niet meer kunnen aanraken, of juist gedwongen op elkaars lip samenleven? 

Liefde is zelden simpel, maar de anderhalve meter afstand die we moeten aanhouden lijkt een abrupte aanslag op de essentie ervan: intimiteit. Singles kunnen niet daten zonder zich af te vragen of en hoe die afstand moet worden bewaard. Huwelijken komen onder druk te staan door gebrek aan bewegingsvrijheid en minder contacten buitenshuis. Weer andere stellen kunnen elkaar juist niet of minder makkelijk opzoeken. 

Van jong tot oud, van pril geluk tot gouden jubileum: elke vorm van liefde staat onder druk en komt voorbij in Verstoord verlangen van Corine Koole. Aan de hand van vele indringende gesprekken en met toelichtingen van deskundigen geeft Corine Koole een herkenbaar, schrijnend en soms geestig beeld van de paradoxale nieuwe realiteit van liefde ten tijde van social distancing.

De zeven wetten van de liefde

Corine Koole maakte de afgelopen jaren meer dan duizend interviews, reportages en verhalen voor kranten en tijdschriften over de liefde. Befaamd zijn haar rubrieken ‘Lust & Liefde’ in Volkskrant Magazine en De Morgen en ‘Verlaten Vrouw’ in LINDA.

keer op keer terugkomen als constanten in alle verhalen: verliefdheid, verlangen, seks, grote liefde, eeuwige liefde, pijn en trouw.

Voor de eerste keer deelt Corine Koole haar unieke kennis over de liefde, beschrijft de schoonheid ervan, maar ook de jaloezie, pijn en het gemis, en werpt daarmee een nieuw licht op de liefde. Welke drie fasen kent verliefdheid? Wat zijn de kenmerken van een grote liefde en over welke eigenschappen moet je beschikken om jouw liefde in stand te kunnen houden? Wat hou je over als je alle franje weghaalt, wat is de onmisbare kern van alle liefde? En aan welke voorwaarden voldoet goede seks?

De zeven wetten van de liefde is een zoektocht die leidt tot een meeslepend en vaak ontroerend en persoonlijk relaas met anekdotes, interviewfragmenten, ontmoetingen, personal history, essays en aangrijpende verhalen die vrijwel ongemerkt in elkaar overlopen tot een impressionistisch portret van de liefde, zoals deze in Nederland in deze vorm nog niet bestond.

Verlaten vrouwen

verlatenvrouwen

Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Maar dat is statistiek. Verlaten vrouwen vertelt de verhalen die aan de cijfers voorafgaan: het moment van het daadwerkelijke vertrek, de donderslag bij heldere hemel, de grond die onder de voeten wegzakt.

Veel mannen die hun vrouwen verlaten blijken een verbijsterende achteloosheid aan de dag te leggen. Ze knijpen er stilletjes tussenuit of vertellen hun vrouw op een dinsdagavond tijdens het koken dat ze met ingang van morgen ergens anders gaan wonen. Ze trekken in bij de overbuurvrouw en laten de zorg voor hun terminaal zieke kind over aan hun vrouw. Anderen dreigen hun kinderen niet langer te willen zien als de nieuwe vriendin niet wordt geaccepteerd of laten hun vrouw midden in haar bevalling zitten.

Elegant dumpen, bestaat het? Niet in deze waargebeurde verhalen van doorsnee Nederlandse vrouwen die ooit allemaal dolgelukkig in de liefde begonnen en dachten dat die eeuwig zou duren. Niettemin is er licht aan het einde van de tunnel. Want mannen zijn sukkels en vrouwen zijn sterk.

Met haar had hij wel seks

koole_methaar

Iedere week beginnen honderdduizenden Nederlanders hun zaterdag met de liefdescolumn van Corine Koole in Volkskrant Magazine, een van de meest gelezen rubrieken van Nederland. En iedere week schetst Corine Koole weer een ander, verrassend portret van een verliefde of een verloren liefde. Nuchter Nederland? Integendeel.

Er is een man die iedere dag wacht op een vrouw die haar hond uitlaat. Een studente die maandenlang verliefd is op haar docent en in elk contact een liefdesverklaring probeert te vinden. Een wellustige man die valt voor een collega. Een moeder die geluk vindt bij haar elektrische tandenborstel en een vrouw die keer op keer haar hart verliest aan een foute man.

In Met haar had hij wel seks laat Corine Koole zien dat Nederland zindert van verlangen en verborgen hartstocht en vol zit met affaires en vurige liefde. De verhalen zijn scherp en zeldzaam openhartig; ze bieden herkenning, brengen je op andere gedachten en geven je misschien zelfs troost. Met haar had hij wel seks is een prachtig, empathisch boek, geschreven door de vrouw die de afgelopen jaren als geen ander in staat is gebleken de liefde in al haar verschijningsvormen te verwoorden.

Pascale

Corine Koole, auteur en interviewer, kwam door haar werk toevallig in contact met de knappe Amsterdamse jonge vrouw Pascale, die zich achter het raam verhuurt om mannen seksueel te bevredigen. De belezen en piano spelende vrouw uit Zuid intrigeerde Koole; niet alleen door de toegewijde en professionele manier waarop Pascale met haar vak omgaat en daarover kan vertellen, maar ook door de ontroerende wijze waarop ze probeert grip te krijgen op haar eigen leven. Pascale is het verslag van de intense relatie die ontstond tussen de interviewer en de hoer. Meeslepend, soms chirurgisch, ontrafelt Corine Koole met gesprekken, hun mailwisseling en intieme observaties de verborgen drijfveren van de vrouw die zo zelfbewust koos voor het oudste beroep ter wereld, in een Amsterdamse steeg.
Haar trots, haar gekrenktheid, haar geluk, haar pijn. Maar ook haar technieken, haar verdiensten en klantenbinding.

Pascale breekt met alle cliche’s en vooroordelen op dit gebied. Het is een messcherp en onthullend document, een blik in de ziel van een bijzondere vrouw, geschreven met een even subtiele als liefhebbende pen.

Hoe mannen liefhebben

‘Mannen willen maar één ding’ luidt een uitdrukking.

Is dat zo? In haar boek Hoe mannen liefhebben,  waarin liefde en sex een hoofdrol spelen, gaat Corine Koole op zoek naar opvattingen, motieven en verlangens van mannen.

Aandoenlijke en geestige persoonlijke ervaringen van haarzelf vormen de klankbodem voor 21 openhartige gesprekken met meer of minder bekende Nederlandse mannen.

…‘ Ik besloot op onderzoek uit te gaan. Als ik er nou eens achter zou komen hoe mannen denken over liefde, verliefdheid, zoenen, tederheid en sex, zou mij dat dan dichter bij de verzoening tussen mannen en vrouwen brengen? Als ik erin zou slagen mannen beter te begrijpen, zou liefde dan minder grillig worden? Wat vinden mannen eigenlijk belangrijk aan vrouwen, behalve het cliché dat sex genoemd wordt?’…

Corine Koole weet  een prachtig en genuanceerd contrast te scheppen tussen emoties van vrouwen en mannen over liefde en sex. Want al gaat dit boek over het raadsel man, – dat raadsel krijgt z’n contouren door het af te zetten tegen de vrouwelijke tegenhanger.

 

In bed of op de keukentafel

Voor haar boek In bed, vroeg Corine Koole een dwarsdoorsnede van het vrouwelijk deel van de Nederlandse bevolking naar de manier waarop ze seks beleven. In elk gesprek vertelt een vrouw gedetailleerd over haar handelingen (en die van haar partner) en over haar gevoelens bij een recente vrijpartij, van begin tot eind.

Corine Koole, bekend van de populaire rubriek Lust & Liefde in Volkskrant Magazine, schrijft haar interviews op als een meeslepende monoloog, in een stijl die een verbluffende, respectvolle en nooit gênante intimiteit schept.In Bed leest dan ook als negetien spannende verhalen. Bijna zou je vergeten dat ze echt gebeurd zijn, want zo eerlijk en openhartig, zo feitelijk, zonder stoerheid en sensatiezucht, waren vrouwen nooit.

Het resultaat van Koole’s razend knappe notatie is verrassend voor vrouwen en misschien wel vooral voor mannen. Wat weten zij eigenlijk van vrouwen?Kunnen vrouwen ‘t alleen doen met mannen van wie ze houden? Wat maakt vrouwen onzeker? Hoe komen vrouwen het liefst klaar? Wat doet een vrouw als ze op haar vijfendertigste verliefd wordt op een vrouwelijke collega?

Marokkaanse vrouwen en autochtonen, hetero’s en lesbiennes, jong en oud, geven met hun privébelevenissen zonder franje inzicht in wat vrouwen in bed beweegt.

Een aantal van deze portretten verscheen eerder in het tijdschrift Linda.

Hij /Zij en de liefde

Corine Koole - Hij / Zij en de liefdeWat maakt een liefde groot? Zit het hem in een verrassingsweekend naar Parijs, in de seks, of gewoon in de bereidheid haar band te plakken zodat ze toch nog op tijd op haar werk komt? Zit het hem in aandacht, inspanning, of juist in de vanzelfsprekende routine? Soms schuurt het in de liefde, soms loopt het spaak, maar de momenten van geluk zorgen dat iedereen blijft zoeken naar die ene formule die hen het dichtst bij een staat van volmaaktheid kan brengen.

Voor de populairste rubriek van Volkskrant Magazine spreekt Corine Koole wekelijks ‘gewone’ echtparen over hun liefde voor elkaar. Openhartig vertellen ze haar over hun geheimen, verlangens en teleurstellingen. Mannen en vrouwen onthullen tot in detail de twijfels en het geluk van hun dagelijkse liefdespraktijk. Met haar scherpe observatievermogen weet Corine Koole steeds opnieuw door te dringen tot de kern van de in leeftijd en achtergrond totaal verschillende Nederlanders, die één ding gemeen hebben: ze willen gelukkig worden, en blijven, in de liefde.

De interviews zijn voor dit boek geactualiseerd. Wat gebeurde er na publicatie van de bekentenissen, die niet zelden voor het eerst hardop werden uitgesproken, en zelfs voor sommige partners nieuw waren?

Ik wil jou

Corine Koole - Ik wil jouHoe word ik gelukkig? Na de generaties die in de jaren zestig en zeventig opgroeiden met het idee van ‘alles moet kunnen’, volgde een generatie die daar weer heel anders over dacht. Geborgenheid, eeuwige trouw waren nu de idealen, maar ook: zelfontplooiing en vrijheid.

Corine Koole voerde 67 gesprekken waarin ‘doorsnee’-paren vertellen over hun liefde voor elkaar. Met deze aangrijpend eerlijke, soms schrijnende verhalen over jaloezie, trouw, hartstocht, toeval en bedrog ontstond een klein portret van de liefde in Nederland. Want welke ideeën over de volmaakte liefde er ook heersen, het blijft altijd weer eindeloos zoeken naar de ideale partner. Zoeken, wachten of zomaar geluk hebben.

De verhalen, die eerder in Volkskrant Magazine verschenen, zijn voor dit boek geactualiseerd. Wat gebeurde er na de publicatie van de bekentenissen (die voor velen van de partners ook nieuw waren)?